(Námět: 2art.chambers)
Horká čokoláda, jak ji znají domácnosti v Británii a Spojených státech: s marshmallows.
Materiál a pomůcky
kreslicí karton 21 x 21 cm
papír A5, tužka, pravítko
různě silné permanentní fixy → kreslení černobílých vzorů
šablona elipsy pro mladší děti
barevné fixy se štětcovým hrotem → pozadí
polystyrénový tácek + nůžky → marshmallows
lepidlo
Provedení
Barevné pozadí
Asi 9 cm nad spodním okrajem čtvrtky si nakreslíme vodorovnou linku.
Plochy vybarvíme. Použijeme teplé a studené barvy nebo kontrastní barvy.
Kreslení hrnku
Papír A5 si položíme na výšku.
Začneme horní elipsou, kterou nakreslíme (obkreslíme) těsně k levému okraji papíru.
Hrana papíru nám vytvoří jednu rovnou stranu hrnku.
Dokreslíme (obkreslíme) spodní polovinu elipsy a druhou stranu hrnku.
Ouško nakreslíme odděleně (pro snadné vystřihování).
Do horní elipsy dokreslíme oblouk → horká čokoláda.
Hrneček vyzdobíme černobílými vzory.
S hnědým fixem vybarvíme čokoládu.
Dokončení
Hrnek pečlivě vystřihneme a přilepíme na barevné pozadí.
Přilepíme „bonbóny“.
Marshmallows jsou nastříhané kousky polystyrénového tácku.
O barvách
Teplé barvy → odstíny žluté a červené - purpurová, červená, oranžová, žlutá …
Studené barvy → odstíny modré a zelené – zelená, modrozelená, modrá, fialová …
Barvy komplementární (doplňkové, kontrastní) leží v barevném kruhu naproti sobě. Maximální kontrast vytvářejí, jsou-li při malbě použity vedle sebe.
Žlutá – fialová, červená – zelená, oranžová – modrá.
https://i0.wp.com/blog.cliomakeup.com/wp-content/uploads/2014/01/color_wheel.jpg
RECEPT - Ingredience pro 2 porce
1½ lžíce kakaa
1 lžíce cukru krupice
400 ml plnotučného mléka
¼ lžičky vanilkového extraktu
30 g bonbonů marshmallows
Postup
Kakao a cukr smíchejte dohromady. V kastrolku přiveďte téměř k varu mléko a pak plamen stáhněte na minimum. Asi třetinou mléka zalijte kakao a metličkou prošlehejte dohladka.
Kakaovou kašičku vlijte do vroucího mléka v kastrolku, přidejte vanilkový extrakt a 1-2 minuty provařte. Podávejte posypané bonbony marshmallows – ty se na horké čokoládě začnou pomalu ale jistě rozpouštět, takže ji ještě dost osladí, a navíc vytvoří krásnou pěnu.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/legendarni-horka-cokolada-s-marshmallows-53726#utm_term=marshmallows&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Jana Chmelíková (10.2.2019) – výňatek